
- منتشر شده در چهارشنبه, 22 آبان 1398 10:17
«کارگروهی» با «خودمحوری»؟!
- توضیحات

در اجتماعات پیچیده امروزی، «کارگروهی» یک مدل و یک الگو برای «همافزایی» و فائق آمدن مشکلات است که در نظامات سیاسی جدید، به شکل انتخاب نماینده در کانونهایی چون، مجالس قانونگذاری و شوراهای شهر عینیت یافت و در جمهوری اسلامی ایران نیز این دو نهاد با حضور موکلان مردم در دو سطح ملی و محلی فعال هستند. اما نکته مبهم این است که دستِکم در پارلمانهای محلی مازندران، گیلان و گلستان به اهداف مورد نظر نرسیدیم و غالباً شوراهای شهر محل نزاع ، تنش، جنگهای فرسایشی و جدالهای فرصتسوز بوده تا همافزایی.
برای مدعای پیشگفته، مثال و مصداق آنقدر زیاد است که نیازی به بررسی و مرور رسانههای مجازی نیست و پر بیراه نیست اگر بگوییم هر روز در یکی از شوراها، شاهد وقوع تنش و درگیری و دوقطبیِ نمایندگان مردم با هم و یا با شهردار منتخب هستیم و افکار عمومی میخواهد بداند دلیل این امر چیست و چرا چیزیکه قرار بود موجبات تقویت وحدت و انسجام شهر باشد به ضد خود تبدیل شده است؟
استمرار همین جدال در مرکز گیلان موجب شده بود انتخاب شهردار رشت بیش از ده ماه به تعویق بیفتد و هنوز هم کمابیش ادامه دارد. یکی از عضو شورای شهر رشت با اشاره به بیاعتنایی شهردار این شهر نسبت به برخی موضوعات مهم، گفت: «متاسفانه شهردار رشت طی چند ماه گذشته از مدیریتش، در این شهر انتظارات را برآورده نکرده است!
فاطمه شیرزاد در ادامه با بیان اینکه متاسفانه هنوز در حوزه مدیریت شهری شاهد غفلت در انجام ابتداییترین وظایف از سوی شهردار هستیم، گفت: در این مدت شاهد بیتوجهی به اتمام پروژههای شهری از سوی شهردار بودیم و بهرغم تأکیدات فراوان برای اتمام درمانگاه هموفیلی، هنوز این پروژه به مرحله بهرهبرداری نرسیده و متاسفانه شهردار به این پروژه توجهی نکرده است.»
در استان گلستان اوضاع به مراتب پیچیدهتر است. طی سه هفته متوالی جلسه شورای اسلامی شهر گرگان به دلیل غیبت اعضا لغو شد و اخبار موثق حکایت از آن داشت که اختلاف نظر در میان اعضای شورا و «دوقطبیسازی» سبب این ماجرا بود.
فرماندار مرکز گلستان با دعوت از اعضای شورای اسلامی شهر و در پیوند با حواشیِ به وجود آمده درخصوص عملکرد شورای اسلامی شهر گرگان و بررسی دلایل لغو سه جلسه متوالی شورا، آنان را به حضور خواست و با آنان گفتگو کرد.
محمد حمیدی در این دیدار گفت: هرگونه اظهارنظر تنش زا و ابهام آمیز در جلسات غیرعلنی شورا باید محفوظ بماند و نباید از طریق فضای مجازی به بیرون انتشار یابد.
فرماندار گرگان گفت: با توجه به حجم بالای فعالیت شهرداری گرگان، زیبنده نیست لوایح شهرداری بهموقع توسط اعضای شورا تصمیمگیری نشود و جلسات به تأخیر بیفتد.
وی گفت: اعضای شورای اسلامی شهر گرگان بهعنوان مرکز استان باید الگویی برای سایر
شهرها باشند.
حمیدی با بیان تذکرات قانونی و جدی به اعضای شورا بیان کرد: قانونگذار در خصوص عدم حضور در جلسات شورا این اجازه را به وزارت کشور و به تبع آن به فرماندار داده است تا در صورت تکرار این موارد حتماً اقدام قانونی را انجام دهند.
در این میان، برخی اعضای شورای شهر گرگان به جای اینکه به افکار عمومی توضیح دهند و دلیل ریشهای این اختلافات را تبیین کنند و بگویند این اختلافات که منافع شهر و مصالح شهروندان را تهدید میکند و توان شهر را تحلیل میبرد، تا چه اندازه به خودخواهیها و منافع شخصی برخی گروههای وابسته به شورای شهر است، به انتقاد از
رسانهها پرداخت.
سخنگوی شورای شهر گرگان درخصوص این حواشی، آن را بدیهی و طبیعی دانست و گفت: اگر این اختلاف نظرها وجود نداشته باشد، باید به عملکرد شورای اسلامی شهر گرگان شک کرد!
حسین ربیعی به ذکر دلایل عدم برگزاری جلسات شورا پرداخت و گفت: جلسه سه هفته قبل شورای اسلامی شهر گرگان، در شب رحلت رسول اکرم(ص) برگزار شد و تنها لایحه حمایتی از تیم بسکتبال شهرداری گرگان مورد بررسی قرار گرفت.
وی با بیان این که زمان برگزاری این جلسه به دلیل ایام مناسبتی مذکور، مناسب نبود، ادامه داد: این جلسه پس از لایحه بسکتبال به علت برگزاری مراسم رحلت پیامبر(ص) و از حد نصاب افتادن تعداد حاضران، جلسه لغو شد و جلسه دو هفته پیش نیز به دلیل غیبت برخی اعضای شورا از جمله رییس شورای شهر که دچار کسالت بود، برگزار نشد.
ربیعی تلاش کرد لغو سومین جلسه شورای شهر را نیز بدیهی جلوه دهد اما پرسش ما این است که اگر این استدلال درست است، دلیل دعوت فرماندار و تهدید به انحلال شورای شهر در صورت ادامه غیبت اعضا، چه بود و آیا فرماندار از غیبت موجه اعضا و طبیعی بودن دلایل لغو سه جلسه شورای شهر گرگان، آگاه نبود؟!
روشن است که سخنگوی شورای شهر گرگان به توجیه متوسل شد و در کنار توجیه، رسانهها را به طرفداری از شهردار متهم و آنان را مواجببگیر شهردار معرفی کرد و حتی مدعی شد رسانههایی که پرسشگری کردند، در اختیار موافقان شهردار هستند و فعالیتهای شهرداری را رپرتاژ میکنند!
باور ما این است که ریشه این بازیها، «خودمحوری» و ترجیح منافع فردی و باندی بر مصالح عمومی شهر و شهروندان است و همین رویکرد، موجب شد شهرداری رشت حدود ده ماه بدون شهردار، ماند و قطعاً زیان و خسارت بسیاری به جیب شهروندان تحمیل کرد.
سخن ما با اعضای شورای شهر در هر سه استان مازندران، گیلان و گلستان این است که رمز موفقیت در «کار گروهی»، باور به آن است درحالیکه برخی از افرادی که وارد پارلمان محلی شدند، در بنیانهای فکری و شخصیتی خود، دارای روحیه استبدادی و خودمحورانه هستند و نمیتوانند ببینند رأی و نظرشان در اقلیت مانده و اجرایی نمیشود. این رویکرد خودمحور که تناسبی با کارگروهی ندارد اگر با نگاه ضرورت تأمین منافع جناحی و باندی و «خویشاوندسالاری» همراه شود، نتیجه آن همین جدال فرسایندهای خواهد شد که دامن شورای شهر رشت، گرگان، در مقاطعی ساری و بسیاری از شهرهای سه استان مازندران، گیلان و گلستان
را گرفت.
هشدار فرماندار گرگان و تهدید به انحلال شورا در صورت استمرار این بیقانونیها، اقدام بهموقع و مناسبی بود و امیدواریم اعضای شورا آن را جدی بگیرند و تلاش کنند در کنار شهردار گرگان، به کار و فعالیت بپردازند و از تحمیل هزینه به
شهروندان بپرهیزند.