
- منتشر شده در پنج شنبه, 23 آبان 1398 10:17
بیماری شیرین!
- توضیحات

امروز، روز جهانی دیابت است. این روز از آنجایی برای ما ایرانیان دارای اهمیت میباشد که این بیماری، به عنوان سومین علت مرگ و میر در کشور شناخته شده و در هر 3 ثانیه یک نفر را مبتلا میکند.
در سال 2015 میلادی تعداد 415 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت بودهاند که هماکنون تعداد مبتلایان به دیابت به 421 میلیون نفر میرسد و پیشبینی میشود که تا سال 2040 میلادی 642 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت باشند.
معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت در این باره میگوید: 80 درصد رشد دیابت، در کشورهای در حال توسعه است، در سال 2015 میلادی از هر 11 نفر فرد بالغ، یک نفر به دیابت مبتلا بوده است که در سال 2040 میلادی پیشبینی میشود که از هر 10 نفر فرد بالغ یک نفر دچار بیماری دیابت باشد. این در حالی است که در سال 1985 میلادی ما کمتر از 100 میلیون نفر یا بنا به آمار دیگری کمتر از 35 میلیون نفر مبتلا به دیابت داشتیم.
مهدوی، اضافه کرد: در هر 3 ثانیه، یک نفر به دیابت دچار میشود و در هر 6 ثانیه، یک نفر به علت دیابت جان خود را از دست میدهد و در هر 20 ثانیه یک عضو به علت دیابت قطع میشود. همچنین 12 درصد از کل هزینههای بهداشتی و درمانی جامعه صرف بیماری دیابت میشود.
*چاقی زمینهساز دیابت
وقتی در خیابان راه میروید، از هر 10 نفر دستکم، 5 نفر اضافه وزن دارند و به انواع و اشکال چاقی دچار هستند.
چاقی، علاوه بر امراض خطرآفرینی همچون کبد چرب، تصلب شرایین (گرفتگی عروق) فشار خون، خود زمینهساز دیابت است.
*انواع دیابت
دیابت سه نوع است. دیابت نوع یک، دو و بارداری.
دیابت نوع یک: يك فرد زماني مبتلا به اين نوع ديابت ميشود كه سلولهاي لوزالمعده ديگر هيچ انسوليني ترشح نكنند. اكثر مبتلايان به ديابت نوع 1 را كودكان و نوجوانان و افراد زير 30 سال
تشكيل ميدهند.
تاكنون علت دقيق بروز اين نوع ديابت مشخص نشده، ولي متخصصان معتقدند:« داشتن زمينه ابتلا به ديابت، ويروسهايي كه ميتوانند به پانكراس صدمه برسانند، وجود اختلال در سيستم دفاعي بدن كه سبب از بين رفتن سلولهاي توليد كننده انسولين در لوزالمعده ميشود؛ ميتواند به بروز ديابت نوع 1 منجر شود.»
دیابت نوع دو: اين نوع ديابت، مهمترين نوع و به عنوان ديابت بزرگسال معروف است. حدود 90% ديابتيها دچار اين نوع ديابت هستند. در بدن اين افراد، ابتدا انسولين به اندازه كافي ترشح ميشود اما به عللي، مؤثر واقع نميشود. اصولاً اختلال در پاسخ هورموني و مقاومت به انسولين عامل اصلي ايجاد (هايپرگليسمي) يا (افزايش قند خون) است.
افراد بالاي 30 سال، افرادي كه استعداد چاقي دارند؛ کسانی كه در خانواده درجه اول آنان ديابتي وجود دارد يا استعداد ابتلا به ديابت دارند، برخي خانمهاي باردار، افرادي كه داراي فشار خون بالا هستند، یا ميزان چربي خون بالاست از جمله کسانی هستند که زمینه ابتلا به دیابت
درجه دو را دارند.
*ديابت حاملگي
حدود 3 تا 5 درصد خانمهاي باردار، به خصوص در اواخر دوران حاملگي، به ديابت مبتلا ميشوند. خانمهاي بارداري كه استعداد ابتلا به ديابت در ايشان وجود دارد داراي عوامل خطرزاي بسياري هستند كه احتمال ديابت حاملگي در ايشان شايعتر ميشود. اگر چه بعد از زايمان و به دنيا آمدن نوزاد، ديابت از بين ميرود اما ممكن است در بارداري بعدي، مجدداً ظاهر شود.
*مهمترین عوامل ابتلا به بیماری
مرض قند
عدم تولید انسولین، مقاومت به انسولین، ژنتیک و سابقه خانوادگی، سن، چاقی، تغذیه ناسالم، ورزش نکردن و تغییرات هورمونی از جمله علل و عوامل بارز در ابتلای افراد به بیماری دیابت به شمار میروند؛ اما از میان همه دلایل و عوامل ابتلا به این بیماری، عدم تحرک و ورزش نکردن، بیشترین عامل ابتلای افراد به دیابت است.
*انتخاب سبک زندگی مناسب، بهترین راهکار پیشگیری از دیابت
یک پزشک متخصص غدد، کنترل و پیشگیری را مهمترین نوع مبارزه با دیابت برشمرد و افزود: انتخاب سبک زندگی مناسب، رژیم غذایی درست، داشتن فعالیت بدنی مناسب، خواب کافی، کنترل و مدیریت کردن تنش و استرسهای روزمره میتواند در کاهش ابتلا به دیابت تاثیر قابل توجهی
داشته باشد.
دکتر افخمی زاده سبک زندگی کنونی مردم را از عوامل شایع در ابتلا به بیماری دیابت دانست و بیان داشت: استفاده از غذاهای پرچرب، زودپخت و زود آماده، پرنمک، نوشیدنیهای گازدار و پر قند، فعالیت بدنی کم و استرس و نگرانی زیاد و... مقدمات ابتلا به دیابت را به دنبال دارد.
*16 توصیه برای پیشگیری و جلوگیری از ابتلا به دیابت
حذف شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده از رژیم غذایی، کار و فعالیت مستمر و روزانه، نوشیدن آب زیاد، وزن مناسب، کاهش و یا حتیالامکان ترک سیگار، داشتن یک رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات، اجتناب از رفتارهای بیهوده برای پیشگیری از دیابت، انتخاب رژیم غذایی با فیبر بالا، مصرف ویتامین دی به مقدار کافی، حذف غذاهای فرآوری شده از رژیم غذایی، نوشیدن چای و قهوه به میزان کافی، گنجاندن گیاهان طبیعی در سبد غذایی، داشتن خواب کافی، خط کشیدن دور فست فودها و غذاهای آماده، کاهش مصرف گوشت قرمز، مصرف دارچین و دوری از استرس مهمترین عوامل پیشگیری از ابتلا به دیابت است.