
- منتشر شده در پنج شنبه, 12 بهمن 1396 09:14
سرپناهی برای زمستان
- توضیحات

خبرشمال /
بهمن، بهمنوار آمد و کوهی از برف و یخ و سرما را با خود به همراه آورد. تودههای سرد و سوزناک برف که از دی ماه، خود را آماده باریدن کرده بودند، به یکباره در بهمن ماه، راهی برای گسیل به سراسر نقاط ایران یافتند.
این روزها حتی وقتی به شبکههای مجازی هم نگاه میاندازید، از بس که از برف و سرما عکس میگذارند و مینویسند، سردتان میشود.
اما این سرمای استخوانسوز علاوه بر آنکه برای انسانها غیرقابل تحمل است، برای سایر جانداران نیز سخت و طاقتفرساست.
گربههای ملوس، سگهای وفادار، گنجشکهای کوچک در شهرها و دشتهای پاییندست و روباهها و خرسها و... در بالادست و البته پرندگان زیبای مهاجر در تالابهای مهاجرپذیر مازندران، هم گرسنهاند و هم سردشان است.
خوشبختانه امروز، طبیعتدوستان بسیاری هستند که در تمام طول روزهای سرد و برفی هوا یک چشمشان در خانه و چشم دیگرشان در بیرون از درب خانه و نگران حیوانات در برفمانده و سرمازده است.
این طبیعتدوستان، میدانند که سرما به انسان و حیوان رحم نمیکند و جانوران هم هرقدر از پوشش طبیعی و خداداده برای جلوگیری از سرما برخوردار باشند، نمیتوانند در مقابل سرمای سوزان بهمن ماه دوام بیاورند.
پرندهها را در روزهای برفی فراموش نکنیم
روزهای سرد و برفی زمستان موجب شده تا بسیاری از پرندگان، عادات غذایی خوردن کرم و حشره را کنار بگذارند و از ته ماندههای سفره مردم به عنوان مکملهای غذایی استفاده کنند تا بتوانند روزهای برفی زمستان را به سلامت سر کنند.
این فصل، بهطورکلی زمان سختی برای پرندگان است؛ در این فصل سرد، روزها کوتاه و شبها سرد و طولانی هستند؛ مواد غذایی پرندگان (میوه های درختی) که در طبیعت موجود بوده، مصرف شده یا زیر برف پنهان است و اکثر حشرات نیز مرده یا خفتهاند.
آبها یخزده و به سختی در طبیعت پیدا میشود و مواد غذایی مورد نیاز برای تولید انرژی جهت گرم و زنده نگهداشتن پرندگان، کمیاب شده است از سوی دیگر پیدا کردن سرپناه هم ممکن است برای پرندگان کوچک و ضعیف شهرمان آسان نباشد.
سرپناه پرندگان میتواند خانههای دستساز انسان یا زیستگاههای محدود طبیعی باشد که پرندگان را از باد، باران، یخ یا برف زمستان در امان نگاه میدارد و بهار را با خواندن آنان نوید داده و خوش میکند.
پرندگان خونگرم هستند؛ این به آن معنا است که آنها در درون محدوده خاصی حتی زمانی که درجه حرارت در اطراف آنها تغییر میکند، درجه حرارت بدن خود را حفظ میکنند و برای حفظ این درجه حرارت نیز باید غذای کافی بخورند.
در سرما و زمستان، پرندگان با ایجاد فضای هوا داخل پر و بال، خود را گرم نگاه میدارند، برخی دیگر از پرندگان روی یک پا قرار میگیرند تا با پای دیگر بدن خود را گرم کنند.
پرندگان آمادگی مقابله با افت ناگهانی درجه حرارت یا طوفانهای ناگهانی در زمستان را ندارند بنابراین باید برای تغذیه آنان کمک کنیم.
تغذیه پرندگان در زمستان
بهتر است به پرندگان دانههای مغذی با کالری بالا بدهیم البته گزینههای مختلفی برای تغذیه پرندگان وجود دارد از ارائه ته خردههای نان خشک گرفته تا گندم و ارزن.
بهترین مکان برای گذاشتن غذای پرندگان هم، مکانی دور از باد در سمت شرق یا سمت جنوب شرقی خانه و در نزدیکی بوته یا درخت است.
مکان قراردادن دانهها باید محل امن از شکارچیان به خصوص گربهها و سرپناهی برای باد و آب و هوا باشد.
البته قرار دادن غذا در فضای باز نیز این امکان را به پرندگان میدهد تا آنها بتوانند نزدیک شدن خطر را بهتر ببینند. این فضا باید دید واضح و روشنی از محیط اطراف داشته باشد.
گنجشکها، کبوتران، یاکریم، کلاغ، دُم جنبانک و حتی گاهی طوطی، قناری، بلبل و دارکوب از عمده پرندگانی هستند که از تهمانده غذا یا دانه های پاشیده شده از سوی شهروندان در نقاط مختلف استفاده میکنند.
تامین آب برای پرندگان
پرندگان در زمستان به یک منبع آب هم نیاز دارند؛ شما میتوانید پرندگان را در یافتن آب آشامیدنی با قراردادن ظرف آب یاری کنید.
گاه به گاه میتوان به ظرف آب سر زد تا در سرمای زمستان یخ نزده باشد؛ با این کار علاوه بر تأمین آب نوشیدنی پرندگان، آنها میتوانند در این ظرف حمام هم کنند.
حتی میتوان با قرار دادن سنگی در کنار جوی آب و فاصلهگذاری مناسب، پرندگان را در پیدا کردن آب کمک کرد.
تامین سرپناه برای پرندگان
گذاشتن یک جعبه یا ساختن یک لانه با پوشش های گیاهی طبیعی نیز می تواند به حفاظت پرندگان از آب و هوای سرد کمک کند.
اما این سرپناه باید در مقابل شکارچیان طبیعی نیز امن باشد تا در صورت حمله یک شکارچی مانند گربه، پرنده به راحتی بتواند فرار کند.
لانههایی که قبلا برای پرندگان درست کردهاید باید انگلزدایی شوند و فرصت زندگی به پرندگان در یک لانه تمیز را بدهید.
مهربانی با حیوانات در روایات اسلامی
در دین مبین اسلام به مهربانی با حیوانات، سفارش زیادی شده است؛ هرچند حیوانات در اسلام مرتبه پایینتری از انسان دارند و انسان، «اشرف مخلوقات» دانسته شده با این حال از مسلمانان خواسته شده که با حیوانات به ملایمت و مهربانی رفتار کنند و احادیث متعددی از مهربانی ائمه با حیوانات وجود دارد.
شاید مهمانی کوچک به اتومبیل شما پناه آورده باشد
سپهر سلیمی فعال محیطزیست و دوستدار حیوانات، با اشاره به احتمال پناه آوردن گربهها و سگها به اتومبیلها در روزهای سرد سال میگوید: بهتر است مردم پیش از روشن کردن مجدد خودروی تازه خاموش شده خود با زدن ضرباتی به بدنه خودرو اطمینان حاصل کنند که گربه از آن خارج شده و با این کار هم جان حیوانی را نجات دهند و هم از آسیب دیدن خودرو جلوگیری کنند.
این فعال محیطزیست تأکید میکند: البته تغذیه حیوانات شهری تنها در روزهای برفی و یخزده توصیه میشود زیرا تغذیه حیوانات شهری در روزهای عادی باعث ایجاد اختلال در محیط زندگی آنها و افزایش جمعیت آنها میشود و افزایش حیوانات منجر به اجرای طرحهای سگکشی و گربهکشی خواهد شد.
از آوردن حیوانات شهری به درون خانهها خودداری کنید
همچنین فعالان و کارشناسان محیطزیست از مردم خواستهاند تا در این روزها از آوردن گربهها و یا سگهای شهری به داخل منازل خودداری کنند زیرا این جانوران به محیطهای شهری که سالهاست در آن زندگی میکنند عادت کردهاند و خانگی کردن گربههای شهری حتی برای مدت کوتاهی باعث میشود آنها دیگر توان زندگی در شهر را نداشته باشند. در حقیقت خانگی کردن سگها و گربههای شهری به همان اندازه بد است که آوردن حیوانات اهلی به باغ وحش!
همچنین با سردشدن هوا و کمبود منابع غذایی ممکن است حیواناتوحشی به حاشیه مناطق حفاظت شده و روستاها و شهرهای نزدیک آن بیایند.
سلیمی در این باره میافزاید: در این فصل رانندگان هنگام عبور از جاده های مجاور مناطق حفاظت شده باید با احتیاط بیشتر و توجه به علایم هشدار دهنده عبور حیوانات وحشی برانند
اطلاعیـه مهــم محیطزیســت
شهرستان ساری
اداره محیطزیست شهرستان ساری بر همین اساس و در پی اوجگیری برودت هوا طی هفته جاری، در یک اقدام پسندیده و طبیعتدوستانه، با انتشار اطلاعیهای، مردم را به مهربانی هرچه بیشتر با پرندگان و حیوانات فراخوانده است.
در این اطلاعیه که در ابتدای هفته جاری در برخی کانالهای تلگرامی منتشر شده، آمده است: حسب اطلاعات واصله از هواشناسی و اطلاعیه ادارهکل مدیریت بحران استان، با تقویت جریانات سرد شمالی احتمال بارش سنگین برف و کاهش نسبی هوا در ارتفاعات و دامنههای جنگلی شهرستان وجود دارد که میتواند باعث حرکت حیاتوحش، خصوصا علفخواران به سمت دامنهها و ارتفاعات پاییندست و در مجاورت مناطق مسکونی روستایی و حاشیه جادههای جنگلی شود.
این اطلاعیه اینطور نوشته است که بسیاری از روستانشینان به این وحوش پناه میدهند تا مبادا بر اثر کمبود غذا و گرسنگی از بین بروند ولی متأسفانه برخی از سودجویان نیز از این فرصت سوءاستفاده کرده و دست به اسلحه میبرند.
همچنین در بخشی از این اطلاعیه به برودت ناگهانی هوا و در پی آن مخاطرات تهدیدکننده حیات برای شماری از گونههای جانوری به ویژه پرندگانی همانند قرقاول، گنجشک و تیکا و... نیز اشاره شده است که از آن جمله میتوان از نایاب شدن مواد غذایی نام برد.
پلنگ، خرس قهوهای، گرگ، روباه، گورکن، سنجاب جنگلی، خرگوش، گراز، تشی، شوکا و مرال از مهمترین گونههای شاخص جانوری ساری هستند.
خدا به شما جزای خیر میدهد
در انتها یادآور میشویم که کمک به طبیعت و حفظ بقای حیوانات، در واقع ضامن حیات و بقای ماست و بنابراین ما با رعایت اصول اخلاق زیستمحیطی به خودمان کمک کردهایم و یادمان نرود که هرچند این حیوانات زبانبسته، زبان تشکر از ما را بلد نیستند، اما خالق خوبیها با توجه به این آیه شریفه که میفرماید: فَمَن یَعمَل مِثقالَ ذَرَّه خیراً یَرَه (پس هرکس هموزن ذرهای نیکی کند، نتیجه آن را خواهد دید)، جزای خیر این عمل نیک و خداپسندانه ما را به زودی در همین دنیا خواهد داد.